Wat is IPT?

Wat is holistische bekkenbodemtherapie?

Het bekken als opslagplek
Alle ervaringen die we ooit hebben opgedaan slaan we niet alleen op als herinneringen in ons hoofd, maar ook in ons lichaam. Het lichaam heeft als het ware een eigen geheugen. Negatieve ervaringen, pijn en frustratie, opgeslagen in het weefsel van het bekken, manifesteren zich als lichamelijk ongemak of als emotionele pijn.

Ruimte en aandacht voor jezelf
Het opslaan van deze ervaringen is een automatisch (en veelal onbewust) proces, en daarom heeft een klacht niet altijd een heldere aanwijsbare oorzaak. Om in contact te komen met opgeslagen spanning is het nodig om dieper te zakken in je lichaam. Ik sta je graag bij in deze reis. Met aanwezigheid, aandacht en zachte aanraking stel ik je in staat om te kijken naar je pijn, verdriet of wat er zich dan ook maar voordoet. Het krijgt ruimte, wordt gezien, wordt erkend. Pas dan kan het worden losgelaten.

IPT/holistische bekkenbodemtherapie
Integral Pelvic Therapy (IPT) is een therapievorm waarbij problematiek in het bekken vanuit een holistisch perspectief wordt benaderd. Het is een hele zachte behandelmethode, en werkt met het principe van embodied consent, vrij vertaald “belichaamde toestemming”. Dit betekent dat de cliënt ten alle tijde de leiding heeft over welke handelingen worden uitgevoerd. Om een voorbeeld te geven, stel dat de therapeut voorstelt een hand op de buik van de cliënt te leggen, dan moet er vanuit de cliënt een duidelijke ja worden gegeven. Een duidelijke ja is een ja uit het hoofd (ik denk dat ik het wil), uit het hart (ik voel dat ik het wil) en uit het bekken (ik wil het).

Een anker in je lijf
Het onderzoeken van je verlangens en grenzen vanuit deze drie centra – het hoofd, het hart en het bekken – zorgt ervoor dat er een anker in je lijf wordt gecreëerd. Dit kan vervolgens door simpele oefeningen die je mee naar huis krijgt steeds verder worden verstevigd. Je verankert je aanwezigheid in je lichaam en op deze manier ontstaat er steeds meer rust in je hoofd.

De verschillende methodieken die een IPT-practitioner tot haar beschikking heeft zijn de volgende:

  • fasciamassage: dit is een hele zachte vorm van bindweefselmassage die kan worden toegepast in het hele bekkengebied, zowel uitwendig (de buik, de pubis, de liezen, de labia) als inwendig (de vagina en de baarmoedermond)
  • visualisatie/meditatie
  • ademhalingstechnieken
  • ontspanningsoefeningen

Wat is IPT niet?

  • IPT/Holistische bekkenbodemtherapie is niet hetzelfde als bekkenbodemfysiotherapie. We zullen altijd doorverwijzen indien blijkt dat fysiotherapeutische interventie nodig is.
  • De behandeling is niet erotisch van aard. Uiteraard kunnen kwalen in het seksuele spectrum wel behandeld worden, maar de aanraking is altijd voor de cliënt (eenrichtingsverkeer: van therapeut naar cliënt toe, nooit omgekeerd) en zonder erotische lading. 

Absolute contra-indicaties zijn:

– koorts, virale of bacteriële infectie van voorbijgaande aard zoals (buik-)griep, Covid-19, ontstekingen

– baarmoederhalskanker of een uitstrijkje waarbij HPV of afwijkende cellen zijn gevonden- seksueel overdraagbare aandoeningen (wees welkom voor een ontspanningsmassage, maar niet voor IPT)

– operaties, korter dan 6 weken geleden

– ik geef geen IPT aan zwangere vrouwen

Schatten van Linda